Książka Wegan Nerd to długo wyczekiwana pozycja, nie tylko przez wegan. Sprawdź, jakie przepisy znajdziesz w „Wegan Nerd” i jak wygląda książka w środku.
Ponad 300 stron przepisów w twardej oprawie z autorskimi zdjęciami i rysunkami Alicji Rokickiej – tak prezentuje się długo wyczekiwana Wegan Nerd. Książka zwyciężczyni konkursu na kulinarny Blog Roku 2014 to jednak pozycja, na którą warto było czekać.
Wegan Nerd książka do kupienia na wegarnia.pl
O autorce Wegan Nerd
Mieszkająca w Krakowie Ala Rokicka poza prowadzeniem bloga wegannerd.blogspot.com od kilku lat prowadzi również warsztaty kulinarne w całej Polsce. Publikuje także na łamach czasopism Lente, Usta, Kuchnia oraz nowojorskiego kwartalnika Chickpea Magazine.
Blog Wegan Nerd został wyróżniony nie tylko przez głosujących w onetowym plebiscycie. Posiada również tytuł Bloga Roku 2015 nadany przez The 100 Best Poland Restaurant
Książka Wegan Nerd – spis treści
Co znajdziemy w środku Wegan Nerd? Książka mająca ponad 300 stron przedstawia wegańskie przepisy na naprawdę każdą okazję. Od rogrzewających śniadań po świąteczne dania i imprezowe przekąski – Wegan Nerd to książka, w której każdy znajdzie coś dla siebie. A dokładnie co? Tak prezentuje się spis treści:
ROŚLINNE PORANKI
Jaglanka na mleku roślinnym ze smażonym jabłkiem
Domowa granola bezglutenowa
Drożdżówki z owocami
Jaglanka na słono
Maczanka cebulowa mojego taty
Chlebek pszenny z oliwą
Wegański omlet idealny z mnóstwem dodatków
Owsianka z masłem orzechowym zostawiona na noc
Amerykańskie naleśniki z grillowanymi owocami
Pudding ryżowy z kardamonem, konfiturą z płatków róży oraz pistacjami
Pudding z chia z musem z mango
Szakszuka, czyli wielki pomidorowy bałagan z tofu
Pokruszone smażone tofu – tofucznica
NABIAŁ ROŚLINNY
Mleko migdałowo-kokosowe
Figa z makiem, czyli bomba magnezowo-wapniowa
Kalafiorowy dip, czyli prawie majonez
Mleko z orzechów laskowych z kardamonem
Mleko owsiane z wodą różaną
Sojonez, czyli najprostszy majonez z mleka sojowego
Twarożek sojowy à la ricotta
Twarożek migdałowy
Twarożek ze słonecznika dla mojej mamy
Serek paprykowy z orzechów nerkowca
ZUPY
Bogaty bulion podstawowy
Bulion grzybowy
Bulion azjatycki
Zupa sambar po mojemu, czyli indyjska warzywna z soczewicą
Jesienna zupa dyniowa z kuminem
Kukurydziany chowder z popcornem
Ostry krem z pieczonych buraków
Moja raita
Wiosenna zupa kalafiorowa z koperkiem zabielana mlekiem kokosowym
Zupa cebulowa
Zupa czosnkowa
Zupa jarzynowa z liśćmi kalarepy i tymiankiem
Zupa kurkowa z pęczakiem
Ramen – japońska zupa mocy
Zupa pomidorowa dla mojej babci
Zupa z pieczonej marchewki i papryczki
Zupa z zielonego groszku z wasabi lub miętą
SAŁATKI
Sałatka pad thai
Carpaccio z selera
Najprostsza sałatka z pomidorów
Sałatka owocowo-chwastowa
Sałatka z czarnej soczewicy z burakiem i sosem musztardowym
Sałatka z grillowanych bakłażanów z figą i orzechami
Tabbouleh – sałatka libańska z kaszą bulgur
Autorska sałatka grecka z tofu à la feta
DANIA GŁÓWNE
Lazania!
Sos bolognese z kaszą gryczaną
Awaryjny makaron soba
Indyjskie curry z buraków
Duszone pomidory
Dynia faszerowana w całości kaszą jęczmienną i warzywami
Pasta dyniowa alla Norma
Makaron pszenny domowy
Naleśniki pszenne i bezglutenowe
Fasolka po pendżabsku
Cukinia faszerowana pomidorami i tofu
Francuski gulasz warzywny z pulpecikami
Jesienne curry
Masala dosa, czyli indyjskie naleśniki
Steki z kapusty z pomarańczą
Kolorowa paella
Pieczona brukselka z winogronami
Pieczone pierożki z ciasta francuskiego z cynamonową soczewicą
Jednogarnkowe spaghetti
Pieczona głowa kalafiora
Pieczone tofu marynowane w bulionie
Pieczony bakłażan z sosem czosnkowym i granatem
Polenta z grillowanymi lub pieczonymi warzywami
Ravioli ze szpinakiem i z czosnkiem
Spaghetti z cukinii w ziołowym sosie chimichurri
Sznycle z kaszy gryczanej i pieczarek
Tłuczone ziemniaki w sosie cytrynowo-sezamowym
Tofu tikka masala
Wegańskie leczo z wędzoną papryką
Zapiekane naleśniki z farszem ze wszystkiego, co najlepsze
Zapiekanka ziemniaczana
Makaron z jabłkami
Z PRZYJACIÓŁMI
Burger z buraka i ryżu z kuminem
Burger z kalafiora i ciecierzycy z kolendrą
Burger z czarnej soczewicy z suszoną śliwką
Burger z tofu marynowanego w miso
Falafele z kolendrą i miętą
Wegańska minipizza
Pszenny placuszek – piadina
Quesadilla z awokado i grillowaną papryką
Karaibskie skrzydełka kalafiorowe w kokosie
Kolorowe szaszłyki warzywne
Zdrowe frytki z selera i batatów
Humus z pieczonym jabłkiem
Muhammara
Baba ghanoush
ŚWIĘTA Z RODZINĄ
Boczniak à la śledzik
Boczniaki po żydowsku w korzennej zalewie z rodzynkami
Cymes z ziemniakami, śliwkami i kuminem
Gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą, porem i marchewką
Kapusta z grochem
Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami
Pasztet z białej fasoli i gruszki
Pasztet z czerwonej soczewicy z marchewką, brukselką i cytryną
Pieczeń fasolowa
Ruskie pierogi okraszone skwarkami selerowymi
Seler po grecku
Smalczyk z fasoli dla mojego taty
Tatar z buraka
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie i bulionie z jabłkami
Zimowy bigos
WEGAŃSKIE WYPIEKI
Bajeczny tofurnik waniliowy z karmelizowanymi pomarańczami
Torcik bezowy z cytrynowym kremem jaglanym i owocami
Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym
Ciasto czekoladowe bez glutenu i cukru
Crumble, czyli owoce pod kruszonką
Drożdżowe zawijańce z dynią i jabłkami
Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem
Wegański biszkopt z owocami
Torcik z bitą śmietaną kokosową i owocami
Buraczane bułeczki
DESERY
Gruszki w winie
Lody kokosowo-kawowe z ciasteczkami
Lody bananowe z czekoladą na patyku
Pieczone jabłka
Surowe ciasto marchewkowe
Tofurnik na zimno z pastą sezamową
Torcik z orzechów nerkowca na zimno
Torcik z orzechów nerkowca na zimno z owocami
Waniliowy pudding z tapioki z owocami
NAPOJE
Iskiate – indiańska woda siły
Grzane wino z przyprawami i igiełkami sosny
Ice matcha latte
Wegańskie mango lassi
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Masala czaj
Lemoniada ziołowa