Wegan Nerd – książka Ali Rokickiej: co znajdziemy w środku?

Książka Wegan Nerd to długo wyczekiwana pozycja, nie tylko przez wegan. Sprawdź, jakie przepisy znajdziesz w „Wegan Nerd” i jak wygląda książka w środku.

Ponad 300 stron przepisów w twardej oprawie z autorskimi zdjęciami i rysunkami Alicji Rokickiej – tak prezentuje się długo wyczekiwana Wegan Nerd. Książka zwyciężczyni konkursu na kulinarny Blog Roku 2014 to jednak pozycja, na którą warto było czekać.

Wegan Nerd książka

Wegan Nerd książka do kupienia na wegarnia.pl

O autorce Wegan Nerd

Mieszkająca w Krakowie Ala Rokicka poza prowadzeniem bloga wegannerd.blogspot.com od kilku lat prowadzi również warsztaty kulinarne w całej Polsce. Publikuje także na łamach czasopism Lente, Usta, Kuchnia oraz nowojorskiego kwartalnika Chickpea Magazine.

Blog Wegan Nerd został wyróżniony nie tylko przez głosujących w onetowym plebiscycie. Posiada również tytuł Bloga Roku 2015 nadany przez The 100 Best Poland Restaurants.

Książka Wegan Nerd – spis treści

Co znajdziemy w środku Wegan Nerd? Książka mająca ponad 300 stron przedstawia wegańskie przepisy na naprawdę każdą okazję. Od rogrzewających śniadań po świąteczne dania i imprezowe przekąski – Wegan Nerd to książka, w której każdy znajdzie coś dla siebie. A dokładnie co? Tak prezentuje się spis treści:

 ROŚLINNE PORANKI

 Jaglanka na mleku roślinnym ze smażonym jabłkiem

 Domowa granola bezglutenowa

 Drożdżówki z owocami

 Jaglanka na słono

 Maczanka cebulowa mojego taty

 Chlebek pszenny z oliwą

 Wegański omlet idealny z mnóstwem dodatków

 Owsianka z masłem orzechowym zostawiona na noc

 Amerykańskie naleśniki z grillowanymi owocami

 Pudding ryżowy z kardamonem, konfiturą z płatków róży oraz pistacjami

 Pudding z chia z musem z mango

 Szakszuka, czyli wielki pomidorowy bałagan z tofu

 Pokruszone smażone tofu – tofucznica

Wegan Nerd książka pdf przepis

 NABIAŁ ROŚLINNY

 Mleko migdałowo-kokosowe

 Figa z makiem, czyli bomba magnezowo-wapniowa

 Kalafiorowy dip, czyli prawie majonez

 Mleko z orzechów laskowych z kardamonem

 Mleko owsiane z wodą różaną

 Sojonez, czyli najprostszy majonez z mleka sojowego

 Twarożek sojowy à la ricotta

 Twarożek migdałowy

 Twarożek ze słonecznika dla mojej mamy

 Serek paprykowy z orzechów nerkowca

 ZUPY

 Bogaty bulion podstawowy

 Bulion grzybowy

 Bulion azjatycki

 Zupa sambar po mojemu, czyli indyjska warzywna z soczewicą

 Jesienna zupa dyniowa z kuminem

 Kukurydziany chowder z popcornem

 Ostry krem z pieczonych buraków

 Moja raita

 Wiosenna zupa kalafiorowa z koperkiem zabielana mlekiem kokosowym

 Zupa cebulowa

 Zupa czosnkowa

 Zupa jarzynowa z liśćmi kalarepy i tymiankiem

 Zupa kurkowa z pęczakiem

 Ramen – japońska zupa mocy

 Zupa pomidorowa dla mojej babci

 Zupa z pieczonej marchewki i papryczki

 Zupa z zielonego groszku z wasabi lub miętą

 SAŁATKI

 Sałatka pad thai

 Carpaccio z selera

 Najprostsza sałatka z pomidorów

 Sałatka owocowo-chwastowa

 Sałatka z czarnej soczewicy z burakiem i sosem musztardowym

 Sałatka z grillowanych bakłażanów z figą i orzechami

 Tabbouleh – sałatka libańska z kaszą bulgur

 Autorska sałatka grecka z tofu à la feta

 DANIA GŁÓWNE

 Lazania!

 Sos bolognese z kaszą gryczaną

 Awaryjny makaron soba

 Indyjskie curry z buraków

 Duszone pomidory

 Dynia faszerowana w całości kaszą jęczmienną i warzywami

 Pasta dyniowa alla Norma

 Makaron pszenny domowy

 Naleśniki pszenne i bezglutenowe

 Fasolka po pendżabsku

 Cukinia faszerowana pomidorami i tofu

 Francuski gulasz warzywny z pulpecikami

 Jesienne curry

 Masala dosa, czyli indyjskie naleśniki

 Steki z kapusty z pomarańczą

 Kolorowa paella

 Pieczona brukselka z winogronami

 Pieczone pierożki z ciasta francuskiego z cynamonową soczewicą

 Jednogarnkowe spaghetti

 Pieczona głowa kalafiora

 Pieczone tofu marynowane w bulionie

 Pieczony bakłażan z sosem czosnkowym i granatem

 Polenta z grillowanymi lub pieczonymi warzywami

 Ravioli ze szpinakiem i z czosnkiem

 Spaghetti z cukinii w ziołowym sosie chimichurri

 Sznycle z kaszy gryczanej i pieczarek

 Tłuczone ziemniaki w sosie cytrynowo-sezamowym

 Tofu tikka masala

 Wegańskie leczo z wędzoną papryką

 Zapiekane naleśniki z farszem ze wszystkiego, co najlepsze

 Zapiekanka ziemniaczana

 Makaron z jabłkami

 Z PRZYJACIÓŁMI

 Burger z buraka i ryżu z kuminem

 Burger z kalafiora i ciecierzycy z kolendrą

 Burger z czarnej soczewicy z suszoną śliwką

 Burger z tofu marynowanego w miso

 Falafele z kolendrą i miętą

 Wegańska minipizza

 Pszenny placuszek – piadina

 Quesadilla z awokado i grillowaną papryką

 Karaibskie skrzydełka kalafiorowe w kokosie

 Kolorowe szaszłyki warzywne

 Zdrowe frytki z selera i batatów

 Humus z pieczonym jabłkiem

 Muhammara

 Baba ghanoush

Wegan Nerd książka pdf przepis2

 ŚWIĘTA Z RODZINĄ

 Boczniak à la śledzik

 Boczniaki po żydowsku w korzennej zalewie z rodzynkami

 Cymes z ziemniakami, śliwkami i kuminem

 Gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą, porem i marchewką

 Kapusta z grochem

 Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami

 Pasztet z białej fasoli i gruszki

 Pasztet z czerwonej soczewicy z marchewką, brukselką i cytryną

 Pieczeń fasolowa

 Ruskie pierogi okraszone skwarkami selerowymi

 Seler po grecku

 Smalczyk z fasoli dla mojego taty

 Tatar z buraka

 Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie i bulionie z jabłkami

 Zimowy bigos

 WEGAŃSKIE WYPIEKI

 Bajeczny tofurnik waniliowy z karmelizowanymi pomarańczami

 Torcik bezowy z cytrynowym kremem jaglanym i owocami

 Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

 Ciasto czekoladowe bez glutenu i cukru

 Crumble, czyli owoce pod kruszonką

 Drożdżowe zawijańce z dynią i jabłkami

 Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem

 Wegański biszkopt z owocami

 Torcik z bitą śmietaną kokosową i owocami

 Buraczane bułeczki

 DESERY

 Gruszki w winie

 Lody kokosowo-kawowe z ciasteczkami

 Lody bananowe z czekoladą na patyku

 Pieczone jabłka

 Surowe ciasto marchewkowe

 Tofurnik na zimno z pastą sezamową

 Torcik z orzechów nerkowca na zimno

 Torcik z orzechów nerkowca na zimno z owocami

 Waniliowy pudding z tapioki z owocami

 NAPOJE

 Iskiate – indiańska woda siły

 Grzane wino z przyprawami i igiełkami sosny

 Ice matcha latte

 Wegańskie mango lassi

 Syrop z kwiatów czarnego bzu

 Masala czaj

 Lemoniada ziołowa

 

Wegan Nerd: książka w PDF (fragment)

Download the PDF file .

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>